Prečo práve lyžovačka v Alpách?

Prečo práve lyžovačka v Alpách?

Autor
CK Hitka
6.11.17
Obrázok
Nekonečné pláne, nádherné scenérie, vysoké nadmorské výšky... to sú Alpy

Na mnohých miestach sa dá zažiť dobrá lyžovačka a netreba kvôli nej ani chodiť ďaleko. Iné je to však so zárukou dobrej lyžovačky či snowboardingu. Tá totiž veľmi závisí aj od geografických a meteorologických podmienok. Preto si myslíme, že niet nad lyžovačku v Alpách.

Alpy sú svojou rozlohou i nadmorskými výškami neporovnateľné s Karpatami a to je aj ich najväčšia a nedostižná výhoda. Početné lyžiarske strediská si z nich ukrojili už množstvá hektárov, no stále je reč iba o niekoľkých málo percentách ich celkovej rozlohy. Lyžiarske areály ponúkajú často nie desiatky, ale stovky kilometrov zjazdoviek, zárukou dostatočného množstva snehu je vysoká nadmorská výška. Dôležité je dodať, že alpské lyžiarske strediská už dávno nemyslia len na dnešok, ale sa snažia aktívne a zodpovedne pristupovať aj k otázke ochrany prírody a životného prostredia.

Nielen prírodné danosti však robia z alpských stredísk ideálne lyžiarske či snowboardové destinácie. Systém umelého zasnežovania je čoraz prepracovanejší, siete lanoviek sa modernizujú a zefektívňujú. Ani vo vychytených termínoch sa tak nemusíte obávať čakania v rade na vleky. Jednotlivé strediská sa predbiehajú v budovaní skutočne inovatívnych snowparkov či špeciálne upravených areálov. Ideálne podmienky poskytujú Alpy aj pre freeride. Nielenže sú tu priam nekonečné možnosti voľných terénov, ale ešte sú umocnené dostupnosťou vlekov a otvoreným prístupom stredísk. Samozrejmosťou sa stávajú zabezpečované ale neupravované zjazdovky, poskytovanie komplexných informácií o snehových a lavínových podmienkach, či výcvikové zóny na vyhľadávanie obetí lavín.

Človek však na dovolenke nežije len jazdením a tak sa lyžiarske strediská počas sezóny menia na sebestačné mestečká s množstvom skutočne zaujímavých aktivít a služieb ako pre lyžiarov, tak aj pre nelyžiarov. Nájdete tu strediská moderné i tradičné, veľké aj malé, rodinné i rušné.

Užívajte zimu!

Hľadať