Charlotte Perriand a architektúra Les Arcs

Charlotte Perriand a architektúra Les Arcs

20.2.18
Obrázok
Charlotte Perriand v roku 1991 (© Robert Doisneau) Lyžovačky v Alpách, www.hitka.sk

Charlotte Perriand (1903 - 1999) je jednou z najznámejších francúzskych dizajnérok. Za svoj dlhý život prežila takmer celé 20. storočie, čo nevyníma obe svetové vojny, veľkú ekonomickú krízu v 30-tych rokoch, či napríklad nástup komunizmu do Európy. Veľa cestovala, pričom najväčšou inšpiráciou jej bolo Japonsko. Perriand bola 10 rokov pravou rukou známeho architekta Le Corbusiera a po jeho boku si zažila chudobu, biedu, no aj úspech a peniaze. Všetky tieto sociálne okolnosti samozrejme aplikovala do svojej tvorby.

Medzi jej najznámejšie diela patrí úsporné riešenie bytov o rozhlohe iba 14 m2, či napríklad tzv. chaise-longue, teda dlhá stolička. Perriand napríklad ako prvá použila na dekoráciu priestorov jej srdcu tak blízku fotografiu. Všetka jej tvorba sa nesie v duchu funkcionalizmu, ruského konštruktivizmu, ale aj povojnového Japonska. Hoci sa narodila a študovala v Paríži, celé svoje detstvo prežila práve vo francúzskych Alpách. Jej starí rodičia žili v Méribel, kde si neskôr sama postavila chatku, pri ktorej sa snažila o zjednotenie architektúry s prírodou.

Jej dielo si však môžete prísť pozrieť aj vy. V rokoch 1967-1986, teda už počas svojej rozbehnutej kariéry a vo veku 64 rokov, sa do Savojska vrátila a stredisku Les Arcs venovala 20 rokov. Poznávacím znakom jej práce v Les Arcs sú mezonetové byty, integrovaná kuchyňa, osadená prefabrikovaná kúpeľňa kompletne vyrobená v továrni a zmontovaná na mieste z 2 plastových škrupín, šikmé chodby, naklonené fasády, odstupňované neprekrývajúce sa slnečné balkóny, premyslený úložný priestor. Vo veku 86 rokov ukončila táto neuveriteľná žena spoluprácu s Les Arcs, na strediskách Arc 1950 a 2000 sa už nepodieľala.

Poďte s nami do Les Arcs aj vy a bývajte v týchto originálnych priestoroch, kde vás určite zaujme jednoduchosť a zároveň funkčnosť hry so svetlom, ale aj samotné riešenie priestorov.

Ak by ste sa chceli o Charlotte Perriand a jej práci v Les Arcs dočítať ešte viac, odporúčame tieto články:

Hľadať