Bezpečnosť na horách

Bezpečnosť na horách

Autor
CK Hitka
10.2.18
Obrázok
Bezpečnosť na horách

Úrazy a nešťastia sa nemusia stávať len ostatným. Urobme teda radšej všetko pre to, aby sme znížili riziká, ktoré nám pri pobyte na horách hrozia. Treba si uvedomiť, že zbytočným riskovaním môžeme ohroziť okrem seba aj okolie, či tých, ktorí nám v prípade nehody prídu na pomoc.
Ponúkame vám niekoľko odporúčaní:

  • Pokiaľ máte ťažkosti so srdcom, dýchaním alebo ste tehotná, zvážte stredisko, resp. zjazdovky s nižšou nadmorskou výškou.
  • Pred cestou si uzavrite cestovné poistenie, ktoré sa okrem iného vzťahuje aj na lyžovanie a oboznámte sa s jeho podmienkami. Pokiaľ plánujete pohyb mimo vyznačených a otvorených zjazdoviek, oboznámte sa, či ho vaše poistenie kryje.
  • Nepodceňujte nutnosť kondičky. Pokiaľ nešportujete pravidelne, mesiac pred odchodom na lyžovačku začnite svoje telo pripravovať na námahu. Naťahovanie sa, beh či rýchla chôdza, plávanie, bicyklovanie... - možností je veľa.
  • Skontrolujte stav a správne nastavenie svojho vybavenia, nezabudnite na prilbu.
  • Na svahoch budete tráviť celé dni a to všetko v značnej nadmorskej výške a zimnom počasí. Prispôsobte tomu svoje vybavenie. Odporúčame nosiť ruksak, do ktorého sa vám všetko potrebné zmestí.
  • Počas dňa majte so sebou dostatočne teplé oblečenie (nezabudnite na neprefúkavú bundu), čiapku, rukavice, kvalitné lyžiarske a slnečné okuliare, opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom, niečo drobné na zahryznutie, ale aj lyžiarsku mapu, poistnú kartičku, doklad totožnosti a mobilný telefón. Pravidelne pite.
  • Nepodceňujte silu slnečného žiarenia vo vyšších nadmorských výškach. Nezriedka sa stretávame so zápalom očných spojiviek, spálenou kožou či úpalom.
  • Pobyt na čerstvom vzduchu, nadmorská výška, chlad a fyzická námaha prispievajú k zvýšenej spotrebe energie. Nevynechávajte raňajky, nezabúdajte na obedy, dodržujte pitný režim.
  • Pozor na alkohol pri lyžovaní/snowboardovaní. Hrozí vám zaň pokuta, odobranie permanentky a navyše pri jeho zistení vám nebude platiť poistenie.
  • Deň začínajte ľahšou zjazdovkou, nezabudnite na rozohriatie svalov. Prvý deň to s nadmorskou výškou a obtiažnosťou tratí neprežeňte.
  • Rešpektujte značenie na tratiach, pokyny horskej služby a lyžiarske desatoro. Neostávajte na zjazdovkách po uzatvorení zjazdoviek a sledujte čas prepojovacích vlekov, aby ste sa stihli vrátiť do svojho domovského strediska.
  • Nepodceňujte počasie a snehovú situáciu, prispôsobte tomu svoje vybavenie a jazdu.
  • Nepreceňujte svoje lyžiarske schopnosti a počúvajte svoje telo.
  • Malé deti sú citlivé na zimu, nechávajte ich pridlho bez pohybu (napr. v nosiči). Nevystavujte ich slnku.
  • Pokiaľ plánujete pohyb mimo značených zjazdoviek bez výrazných skúseností, odporúčame dohodnúť si profesionálneho horského vodcu alebo inštruktora. Nechoďte osamote, oboznámte sa s predpoveďou počasia a lavínovou situáciou danej oblasti. Nezabudnite na základné vybavenie: lavínový vyhľadávač s nabitými batériami, snehovú lopatu, teleskopickú sondu. V prípade náročnejšej túry nezabudnite mapu, buzolu, náhradné oblečenie, termofóliu či výhrevné telieska. V záujme ochrany prírodného prostredia nevstupujte na chránené územia.
  • Jedným z veľkých zimných strašiakov sú lavíny. Odporúčame si o nich naštudovať čo najviac informácií.

Biely kódex resp. lyžiarske desatoro FIS - správanie sa na zjazdovkách

Biely kódex FIS (© www.fis-ski.com)
Biely kódex FIS

1. Ohľaduplnosť k iným návštevníkom strediska

Správaj sa tak, aby si neohrozil zdravie alebo nespôsobil škodu inému.

2. Ovládanie rýchlosti a spôsobu jazdy

Lyžuj/snowboarduj tak, aby si mal pred sebou prehľad. Rýchlosť jazdy prispôsob svojim schopnostiam, kvalite terénu, snehovým podmienkam, hustote lyžiarov/snowboardistov na zjazdovke.

3. Voľba smeru jazdy pri jazde zozadu

Voľ smer jazdy tak, aby si neohrozil lyžiarov/ snowboardistov jazdiacich pred sebou. Prednosť má vždy lyžiar/snowboardista vpredu. Keď jazdíš za iným lyžiarom/snowboardistom, dbaj na dostatočný odstup, aby si lyžiarovi/snowboardistovi vpredu ponechal voľný priestor pre smer a spôsob jazdy.

4. Predbiehanie

Predbiehať môžeš sprava aj zľava, ale tak, aby predbehnutý lyžiar/snowboardista mal dostatočný priestor pre smer aj spôsob jazdy.

5. Vjazd na trať a rozjazd po zastavení

Keď vchádzaš na zjazdovku, alebo si zastavil a opäť chceš pokračovať v jazde, si povinný presvedčiť sa, či sa zhora alebo zdola nepribližuje iný lyžiar/snowboardista, aby si neohrozil seba ani iného lyžiara/snowboardistu.

6. Zastavenie a státie

V zúžených a neprehľadných častiach zjazdovky nesmieš bezdôvodne zastaviť resp. stáť. V prípade, že si mal pád, musíš toto miesto čo najskôr opustiť.

7. Vystupovanie a zostupovanie po zjazdovke

Pri výstupe alebo schádzaní po zjazdovke využívaj okraj trate.

8. Rešpektovanie značenia

Si povinný rešpektovať značenie a signalizáciu na zjazdovke.

9. Poskytnutie pomoci pri úraze

Na zjazdovke si povinný poskytnúť pomoc a oznámiť úraz oprávnenej osobe.

10. Preukázanie totožnosti

Ak si účastníkom nehody na zjazdovke, si povinný preukázať Horskej službe svoju totožnosť.

Hľadať